Over Janneke

J
anneke Brinkman-Salentijn (1948) groeide op in Emmeloord. Ze is een echt buitenkind, ze speelde er liever in de natuur dan dat ze zich bezig hield met haar huiswerk. Toch haalde ze haar HBS-B diploma en voltooide zij haar studie biologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daar bleek ze er al gauw een enorm plezier aan te beleven om heel precies en gedetailleerd te tekenen, van het darmenstelsel van een cavia tot de doorsnede van een bloemenstengel. Al meer dan 25 jaar schildert zij vol passie de uitbundige kleuren- en vormenpracht van bloemen en planten.

Ze trouwt in 1971 met Elco Brinkman en kreeg met hem een zoon en twee dochters. Enkele jaren na haar afstuderen in de microbiologie gaf ze les aan een middelbare school, in het bijzonder in de voedingsleer tijdens biologielessen. Voorlopig richtte zij zich daarna op de opvoeding van de kinderen, maar ze besloot wel les te nemen op de Leidse schilderacademie Ars Aemula Naturae en bij Leny Noyen.

Haar passie voor botanisch aquarelleren kreeg haar zo te pakken dat ze besloot niet meer voor de klas te gaan staan. Haar eerste expositie, in 1987 in Den Haag, en een verzoek van een uitgever om een agenda van haar bloemenaquarellen te voorzien, brengen haar loopbaan in een stroomversnelling.

Janneke Brinkman met Anne Marie EvansTegenwoordig bereikt haar werk een groot publiek, mede doordat het wordt toegepast op de meest uiteenlopende producten, zoals stationary, serviezen, postzegels en omdat ze vele jaren columns geschreven en geïllustreerd heeft voor de MARGRIET. Sinds eind 2015 heeft ze nu een maandelijkse eigen column op maxvandaag.nl. Om haar techniek verder te verbeteren volgt Janneke regelmatig lessen “botanical painting” bij Anne Marie Evans in Engeland.